MoParking: Obavijest o početku sustavnog upravljanja mirujućim prometom u kvartovima od 20.06.2022.

Poštovani korisnici usluga JP „Mostar Parking“ d.o.o. Mostar,

Od početka uređenja mirujućeg prometa u Mostaru i naplate javnog parkiranja na ulicama Grada Mostara prošla su već četiri mjeseca. U tako kratkom vremenskom razdoblju, ulični parking je doveden u red te je promet u mirovanju daleko kvalitetniji i pristupačniji čemu svjedoče mnogobrojni iskazi korisnika javnih parkirališta Grada Mostara. Ono što je ostao kao problem je parkiranje u kvartovima gdje su mnogi građani bježeći od parkinga pod naplatom u kvartovima parkirali na sve moguće površine na koje automobil može dosegnuti. Stoga je Idući korak rješavanje kvartovske problematike parkiranja i uvođenje naplate parkinga na Parkiralištima sa posebnim uvijetima. Ove dvije promjene za cilj imaju značajno olakšavanje korištenja javnih parkirališta građanima koji dolaze sa područja grada Mostara i svima koji dolaze u Grad Mostar iz drugih područja i gradova.

U prethodnoj odluci Gradskog Vijeća Grada Mostara (Službeni Glasnik Grada Mostara 26/21; ODLUKA o načinu organiziranja, upravljanja i korištenja javnih parkirališta Gradu Mostaru), definirana je podjela kao i opseg parking zona naplate javnih parkirališta. Zone obuhvaćaju ne samo ulični parking, nego i kvartove između ulica, tako da će svi kvartovi koji spadaju pod zone naplate parkinga uskoro ući u regulaciju prometa u mirovanju shodno tehničkim mogućnostima.

Kvartovska naplata javnih parkirališta za cilj ima lakše parkiranje prvenstveno stanarima kvartova, čime će se uvelike smanjiti gužve na prometnicama unutar kvartova, smanjiti vrijeme potrebno za pronalazak parkinga te osigurati ispravna regulacija prometa u mirovanju i na tim područjima.

20.6.2022 počinje naplata parkinga u nekoliko kvartova u kojima su tehničke pripreme za regulaciju već spremne.

Kvartovi pod naplatom od 20.6.2022:

Kvart omeđen ulicama Splitska, Kneza Višeslava i Kralja Tomislava („Tržnica“) Zona II

Kvart omeđen ulicama Stjepana Radića, Kralja Tvrtka, Splitska i Kralja Tomislava („Kod kamenog MUP-a“) Zona I

Kvart omeđen ulicama Rade Bitange, Adema Buća, Krpića i Bulevar narodne revolucije („Cernica“) Zona I

Kvart omeđen ulicama Dubrovačka, Kralja Tomislava, Rudarska i Vukovarska („Kod kamenog Vrtića“) Zona II

Preostali kvartovi koji spadaju pod zone naplate će također započeti u sljedećem razdoblju, kada kvartovi ispune tehničke uvjete za početak naplate, što će biti vidljivo uskoro postavljenom prometnom signalizacijom u kvartovima. Sve informacije će biti objavljene na web stranici www.moparking.ba.

Naplata parkinga u kvartovima će se vršiti po istom principu kao i na ulicama. Svaki kvart u kojem počinje naplata parkinga prema odluci Gradskog Vijeća Grada Mostara već pripada jednoj od dvije parking zone. Korisnici javnih parkirališta u kvartovima imaju jednake mogućnosti kupovine satnih, dnevnih, mjesečnih i godišnjih parking karata ovisno o prebivalištu kao i do sada.

Sve informacije o tome kako kupiti parking karte možete pronaći na ovom linku. Svoje povlaštene mjesečne i godišnje parking karte, korisnici usluga Mostar Parkinga mogu kupiti u sjedištu poduzeća (Bulevar Narodne Revolucije bb. 88000 Mostar). Korisnici koji već imaju povlaštene parking karte, iste mogu koristiti i za parkiranje u kvartovima, ovisno o tome za koje zone njihove parking karte vrijede.

Radno vrijeme naplate parkinga u kvartovima kao i na ulicama ostaje nepromijenjeno.

Radno vrijeme naplate parkinga u zimskom periodu (01.11.-31.03.) – Ponedjeljak-Petak (07:00-18:00), Subota (07:00-15:00). Nedjeljom i državnim praznicima parking se ne naplaćuje.

Radno vrijeme naplate parkinga u ljetnom periodu (01.04.-31.10.) – Ponedjeljak-Petak (07:00-21:00), Subota (07:00-15:00). Nedjeljom i državnim praznicima parking se ne naplaćuje.

hrHrvatski