Grad Mostar u pet mjeseci prodao više od 5500 vinjeta!

Projekt uvođenja naknade za uporabu lokalnih prometnica za posebne kategorije vozila na području grada Mostara, popularno nazvanu vinjete, pokazuje iznimne rezultate. U 5 mjeseci od uvođenja je prodano više od 5500 vinjeta, s prihodom od preko 400 000 KM. Za provedbu Odluke gradskog vijeća zaduženo je JP Mostar parking koje pruža logističku, tehničku i administrativnu podršku. Sukladno Odluci Gradskog vijeća ostvareni prihodi će biti korišteni namjenski, za razvoj i obnovu turističke infrastrukture, obnovu i uređenje lokalnih cesta te prometne infrastrukture, uključujući nogostupe, parkirališta, šetnice, javnu rasvjetu, ali i niz drugih projekata od posebnog interesa za Grad Mostar.

S primjenom Odluke o vinjetama smo krenuli 20.3., kontrolori uredno obavljaju posao te se u ovih pet mjeseci od početka naplate vinjeta nismo susreli s poteškoćama ili problemima u naplati”, navodi Ivan Barbarić, v.d. direktor JP Mostar parking.

Odluku o uvođenju vinjeta donijelo je Gradsko vijeće Grada Mostara krajem 11. mjeseca 2022. godine, a vinjete su kategorizirane s obzirom na broj sjedećih mjesta u vozilima/autobusima; za vozila i autobus od 8 do 14 sjedišta, za autobus od 15 do 30 sjedišta te za autobus iznad 30 sjedećih mjesta. Moguće ih je kupiti online putem webshopa vinjete.mostar.ba/ ili na prodajnim mjestima partnera koji su naznačeni na webshopu.

Vinjete je moguće kupiti na dvodnevno ili na sedmodnevno razdoblje. Cijene dvodnevnih vinjeta iznose 25, 45 i 80 KM za navedene kategorije vozila, dok su cijene sedmodnevnih vinjeta 60, 120 i 210 KM “, pojašnjava Barbarić te dodaje: “Veliki broj autobusa u Gradu Mostaru dovodi do većeg opterećenja prometne infrastrukture, a to rezultira i povećanjem troškova održavanja. Vinjete doprinose pravednijem raspoređivanju opterećenja, a upravo će se u te svrhe i iskoristiti dio prihoda ostvarenih prodajom vinjeta.”

Naplati vinjeta podliježu sva vozila/autobusi u navedenim kategorijama koji dolaze i zaustavljaju se u Mostaru, dok su od plaćanja vinjeta oslobođeni javni prijevoznici koji vrše linijski prijevoz po zakonu o cestovnom prijevozu FBiH, javni gradski prijevoz u Mostaru te prijevoznici koji vrše prijevoz učenika. Na osnovu analize dosadašnjih rezultata projekta, do kraja godine su planirana i dodatna unaprijeđenja sustava, kako bi učinkovitost i regulacija prometa ovih vozila na području grada bila još bolja, što će olakšati kretanje ovih vozila, a posebno putnicima i turistima koji dolaze posjetiti naš grad.

sr_RSСрпски језик