Besplatne komercijalne parking karte za sve darivatelje krvi sa područja grada Mostara

Danas je u prostorijama javnog poduzeća Mostar Parking održan sastanak v.d. direktora g. Ivana Barbarića sa prim. dr. sc. Jadrankom Knežević, pročelnicom Transfuzijskog centra SKB Mostar i dr. Zerinom Zagorčić, šeficom Službe za transfuziologiju bolnice Dr. Safet Mujić.

Na sastanku  se govorilo o mogućnosti besplatne komercijalne parking karte za građane grada Mostara koji su krv darovali više od 30 puta i najmanje jednom u prethodnoj godini, ali i općenitoj važnosti darivanja kapljica koje život znače,  Ono što je zanimljivo istaknuti jest činjenica da se u svijetu prikupe 92 milijuna doza krvi na godinu, a jednom dozom krvi mogu se spasiti tri života.

Ozljede i bolesti ugrožavaju ljudski život. Krv je nezamjenjivi lijek koji može zatrebati bilo tko od nas u bilo kojoj situaciji, a jedini izvor krvi je čovjek odnosno dobrovoljni davatelj krvi. Stoga, u razgovoru s doktoricom Knežević i Zagorčić direktor Barbarić je dogovorio uskoro dobrovoljno darivanje krvi i djelatnika JP Mostar Parking.

„Značaj darivanja krvi je jako velik i u razgovoru s direktorom Barbarićem istaknula sam kako je obaveza svakog čovjeka koji može darivati krv, a to su zdravi ljudi od 18 do 65 godine, da to i učini, kako bi se pomoglo bolesnicima. Posebno me veseli inicijativa direktora Barbarića da besplatnim parking kartama potaknemo ljude na darivanje krvi. Ovo bi trebao biti uzor svima ostalima na iste ideje, jer obično mi kucamo na vrata drugih, a ovdje je JP Mostar Parking pokucao na naša vrata samoinicijativno, što je zaista veoma pohvalno.“ – kazala je prim. dr. sc. Jadranka Knežević, pročelnica Transfuzijskog centra SKB Mostar.

Direktor  Ivan Barbarić je naglasio kako mu je posebno drago da JP Mostar Parking može biti mali kotačić u poticaju građana grada Mostara da daruju krv prvenstveno radi zdravlja i pomoći drugima, a i besplatna komercijalna karta sigurno može biti dodatni motiv, jer kao što je istaknuto za vrijeme sastanka krv znači život.

Iz JP Mostar Parking se nadaju kako će se ovim putem odvažiti, svi oni koji mogu i žele dati krv, da to i učine. Muškarci mogu na klasični način dati krv četiri puta godišnje s razmakom između davanja od tri mjeseca, a žene tri puta godišnje s razmakom između davanja od  četiri mjeseca. Darujmo krv, spasimo nečiji život, jer biti darivatelj je privilegija, ali i odgovornost prema bolesniku.  

„Doza krvi spašava život i svaka inicijativa da se motiviraju darovatelji je velika. “ zaključila je na kraju sastanka dr. Zerina Zagorčić, šefica Službe za transfuziologiju bolnice Dr. Safet Mujić.

sr_RSСрпски језик